Bejelentkezés
Cikkek

LÁTNI A SZAVAKAT MAGUNK ELŐTT

Kontha Dóra
Magyar Hírlap
2011.március

2019. január 22. 21:50

SZÍNPAD A VILÁG FELETT

Beszélgetés Kornya Istvánnal
ÚJ EMBER 2019.

2019. január 22. 21:45

A helyes orrtartás végett jó a mese

Bonczidai Éva cikke

2019. január 22. 21:37

ISTEN BOLONDJA

Beszélgetés Kornya Istvánnal

részlet a „Csíksomlyói passió” c. könyvből

MMA kiadó 2018.

2019. január 22. 21:18
  1   2   3   4   5  

Levél Jaskó István Pittihez

Erdély, Kolozs megye, Györgyfalva szülötte, Kedves Pitti bácsi! Ez új évezred borongós kezdetén, 2002 vége felé, azért gyűltünk össze, hogy kitüntessünk, mert mi Téged is "világeseménynek" tartunk.

Igen Tisztelt Pitti bácsi, ha igaz amit évek alatt rajtad megfigyeltünk, Te már nem az vagy, aki csak úgy táncolsz, mikor régies figuráiddal magad mulatod - mást ámítasz, nem az vagy, aki csak úgy mesterkedsz, mikor valakire mejjest igazítasz, s nem is az vagy, aki csak úgy verselsz, mikor menyasszonyt köszöntesz, halottat búcsúztatsz. Te már nem öntudatlan művelője vagy a tánc-, a szabómesterség és a versfaragás művészetének. Beszédedből, versedből is árad: tudod, hogy a nagyvilág szörnyű nagyot lépett, csikorogva, fenyegetőzve, nagy lármával másfelé vette az irányt, nem arrafelé, ahol ilyesmik teremnek. Tudod, hogy akik behunyt szemmel nem tartanak vele, azokból az idő látva-látatlan, akarva-akaratlan példát farag. Mielőttünk Belőled is azt formált. Lett volna esélyed vésője elől eltáncolni. Maradtál. Így hát rádmaradt, hogy három műfajban is „játszi ecsettel” festegesd „néped lelkét” s nemzeted „ízleteit”. A Magyar Művészetért díjjal köszönetet mondunk Neked ezért. Nekünk megtiszteltetés, az legyen Neked is!

Adjon az Isten még sokáig

tűdbe erős, fényes selyemcérnát, hogy vitézül csavart zsinórjaiddal, díszes gyufa- és bicskazsebekkel a mejjes becsületét korunkban is, újra-újra megszerezd,

papírodra fogyhatatlan pixet, ügyes golyóstollat, torkodba zengő hangot, hogy vőfélyhagyományból virágzó verseiddel a györgyfalvi ember örömét-bánatát még sokáig ünneppé csihold,

csizmádnak erős sarkat, hogy még számos esztendeig emberül eljárhasd a legényest legények előtt, a györgyfalvi, a kolozsvári, a budapesti, a bécsi és a torontói fiataloknak pedig ügyességet, hogy táncpontjaid pontosan tanulják, s jó iránytűt, hogy tudományodban hazataláljanak!

Végül azt kívánjuk tiszta szívből, pesti sétáid alkalmával ne kelljen föld alá gördülnöd, metróba bújdosnod emberszóért, a neked is kedves éltetőért, védtelen nyájas anyanyelvedért!

Fogadd szeretettel a Magyar Művészetért díjat!

Elérhetőségek

Telefonszám:

06/1 / 221 8129
06/70/205 8925

email: berecz.andras@t-online.hu

facebook

YouTube


 
 
slideshow #2 slideshow #3 slideshow #4 slideshow #5
Magyar English
 

Berecz András ének- és mesemondó honlapja